divendres, 1 de març del 2013

El poder curatiu de la carícia

Cada cop que algú ens acaricia amb afecte o nosaltres acariciem a una altra persona es produeix un intercanvi emocional que nodreix profondament el nostre cor.
Tocar i ser tocat es fonamental per la salut  tant com una dieta equilibrada, i fins i tot de vegades encara més.

Quan absorbim les feromones(sustàncies químiques que produeix el nostre cos) l´organisme és capaç d´identificar qui és afectuós, fals o agressiu. El cos és capaç de traduir a l´instant tota aquesta informació en potens respostes químiques que ens fan sentir bé o malament. Aquestes respostes internes, però, depenen de com interpretem la nostra experiència.

Quan rebem o fem una carícia alliberem endorfines( hormones que ajuden a calmar el dolor i ens fan sentir bé), serotonina i altres sustàncies que favoreixen la sensació de felicitat.
Si algú vol ajudar a una persona malalta, però no sap com, li pot agafar la mà o fer-li un suau massatge als peus, això l´ajudarà molt més que totes les paraules d´ànim que li podem dir. Els essers humans tenim aquesta capacitat innata que ens fa ser una mica guaridors i que de vegades no la sabem interpretar.

És bonic sentir-se estimat, però també és important saber expressar l´amor per els altres en la forma que sigui posible. Cadascú té l´oportunitat d´acariciar amb tendresa, generositat,  honestedat i sentir-se bé amb ell  mateix, i fer sentir bé als altres només amb aquest acte.

La carícia obre el cor. Moltes víctimes de cardiopaties han tingut el cor tancat, s´havien aïllat en els seus compromisos, activitats socials, feina, etc, i no tenien temps per un intercanvi emocional. Un cor tancat es pot trencar i ser atacat amb facilitat.

Els animals també ens poden ajudar a obrir el cor i fer que ens sentim millor. Molts psiquiatres han inclós " la teràpia de mascota" en el seu repertori terapèutic. Les mascotes ajuden a reduir la tensió arterial i el risc de patir una cardiopatia. Aquesta teràpia s´utilitza en centres de salut mental, escoles, clíniques de rehabilitació i hospitals infantils.

Així doncs si obrim el cor i el cuidem, ell ens cuidarà a nosaltres.

Bibliografia: Los eternos secretos de la salud
Autor: Andreas Moritz