Historia de la reflexologia


La reflexologia ja es practicava fa mil.lennis a l´India, Xina i Egipte, segons s´ha pogut comprovar amb documentació i restes arqueològiques descobertes durant el pas dels anys.

A occident la reflexologia es redescobrí durant el segle XIX. En 1834 el suec Pehr Henrik Ling,  fundador de la gimnasia sueca i especialista en anatomia i fisiologia, va veure que en algunes zones de la pell es reflexava el dolor d´alguns òrgans. Al mateix temps el neuròleg anglès Henry Head va comprovar l´eficacia d´utilitzar zones reflexes per anestesiar.

A principis del segle XX l´americà William Fitzgerald, graduat en medicina al 1895, va practicar en hospitals de Viena i Londres la seva teoria, i la prova d´aquesta teoria la va establir anestesiant una zona i fent pressió sobre ella per  verificar que l´efecte de l´anestèsia es produia també a la zona reflexa de la primera.

El Dr.Fitzgerald va dividir el cos humà en deu zones, utilitzades pel seu efecte anestèsic. Aquestes líneas verticals comencen al cap i acaben als dits dels peus. Cada dit de la mà i cada dit del peu corresponen a una de les deu zones ( dividim el cos en dues meitats verticals i cada meitat al mateix temps en cinc meitats més). La teoria és que les parts del cos que es troben a la mateixa línea o zona estan conectades a través de l´energía que circula a través seu.


La professió mèdica va rebre les teories del Dr. Fitzegrald amb escepticisme, però el fisioterapeuta Bower, el Dr. Joseph Sep Riley i la seva dona van creure en la seva feina, van apendre la teràpia zonal i la van aplicar als seus pacients.
El Dr. Riley va refinar les tècniques i va crear els primers diagrames detallats dels punts reflexes dels peus. A més va afegir vuit zones horitzontals de divisió a les deu que havia descobert el seu mestre. Però va ser l´ assistent i infermera del matrimoni Riley, Eunice Ingham, qui va contribuir a establir fermament les bases de la reflexologia moderna.
Eunice Ingham, coneguda com la mare de la reflexologia moderna, és la persona que va crear el diagrama dels peus on tot el cos està reflexat.