Què és la reflexologia? Què podem tractar?


La reflexologia  és una tècnica de la medicina natural indicada en desequilibris de tipus físic, mental i/o emocional. Es basa en la fisiologia, l´ anatomia, en les funcions del sistema nerviós i endocrí i en la teoria dels dermatomes.
En la reflexologia treballem símptomes, causes i prevenció. A través de l´estimulació de punts reflexes donem ordres als òrgans pel seu equilibri, així promovem l´autorregulació dels nostres sistemes ( inmunològic, circulatori, endocri, excretor...) i revitalitzem la nostra energia.
Amb la reflexologia reduim els efectes de l´estrés mitjançant l´introducció d´una relaxació profunda que permet calmar el sistema nerviós.

Quan un sistema es desequilibra s´acumulen toxines en la seva zona reflexa. Per millorar s´ha d´eliminar aquestes acumulacions mitjançant un massatge de pressió que es realitza amb els dits.
La reflexologia pot acompanyar a qualsevol teràpia, ja sigui convencional ( alopàtica) o holística, però mai, en cap cas, podrà substituir un tractament mèdic. En la reflexologia no es fa cap diagnosi.

Què podem tractar?
La reflexologia pot ajudar en gairebé totes les patologies. Hem de tenir en compte que les malalties cròniques, costa més de veure els resultats, necessitem més sesions. En canvi en patologies recients o en un estadi inicial els resultats són més ràpids.
Les persones  que pateixen depressió i prenen antidepressius, el resultat també serà més lent per l´efecte que fan els medicaments en el seu sistema nerviós.Tot i així, la teràpia serà efectiva encara que més lenta.

Podem tractar malalties autoinmunes, les quals poden estar asociades amb altres patologies, com poden ser la fàtiga crònica, astràlgias ( dolor en les articulacions), restrenyiment, osteoporosi, lumbàlgies, etc...
En el cas concret de la fibromiàlgia la reflexologia és de gran ajuda. Mitjançant l´estimulació d´endorfines podem disminuir el dolor. Les persones amb fibromiàlgia es benficien amb la teràpia disminuin els seus nivells d´estrés i la tensió nerviosa, i com resultat obtenen una bona relaxació muscular. La reflexologia millora la circulació del torrent sanguini i a consecuència  hi ha un aument de la nutrició i oxigenació dels teixits.

Patologies que podem tractar:
Artrosi
Artritis
Osteoporosi
Hipetensió
Restrenyiment
Lumbàlgies
Ciàtiques
Tendinitis cròniques
Males digestions
Hipertensió
Asma
Al.lèrgies
Càlculs renals
Dolors menstruals
Migranya
Imsomni
Estrés, etc...

Contraindicacions 
Encara que la reflexologia és una teràpia que és pot fer en qualsevol malaltia, hi ha algunes contraindicacions,  i la  terapeuta les té que coneixer abans d´ iniciar la teràpia. Per això és molt important fer una anamnesi mèdica abans de començar, per saber si la persona pot o no fer-se una sessió de reflexologia. En el cas de dones embaraçades només podem fer la teràpia després del quart més.

Hi ha contraindicacions absolutes i relatives. Les absolutes, com indica el seu nom, no es poden fer en cap cas i són les seguents:
Alteracions hemorràgiques i fragilitat capilar
Flebitis, trombosis i linfagitis
Diferents afeccions de la pell ( infecció per fongs, irritacions, excemes)
Estats febrils
Ferides en la pell ( la zona a tratar)
Cremades

Les relatives es poden fer, però amb l´ aprobació del metge.
I són les seguents:
Reumatismes aguts
Insuficiència renal
Afeccions tumorals ( no en fase de metàstasi)
Taquicardia
Dolor abdominal
Altres malalties de la pell