dilluns, 14 d’octubre del 2013

L´ANDROPAUSA


Normalment es parla de la caiguda d´hormones com si només fos cosa de les dones i els homes quedessin exclosos d´aquests canvis que ells també pateixen amb l´edat. Queda molt lluny una teràpia d´hormones per els homes, encara que crec que no és el més aconsellable, i el fet que puguin aceptar que ells també pateixen una devallada hormonal. A molts homes se´ls diagnostica depressió i diferents disfuncions, i molts d´aquests símptomes amagen l´inici de l´andropausa. Comencen a patir l´andropausa entre els 45 i 50 anys, edat en que el seu rendiment físic i mental comença a sentir-se una mica més disminuït.

En la andropausa van minvant els andrògens, i en la menopausa els estrògens. Els andrògens són hormones sexuals masculines i són les encarregades de desenvolupar  els caràcters sexuals masculins en el cos humà. A partir dels 40 anys els nivells d´andrògens comencen a disminuir gradualment, a poc a poc, sobretot, els nivells de la testosterona, que és la forma més activa dels endrògens. La testosterona participa en la formació dels ossos, en les funcions metabòliques, en la funció del fetge, en el desenvolupament de la glàndula prostàtica i en la producció de les cèl.lules sanguínies de la medul.la.

Principals símptomes de l´andropausa:

- Perdua del cabell
- Disminució de la capacitat de concentració i del rendiment laboral
- Cansament
- Sudoració nocturna
- Aument de pes i perdua de la massa muscular ( el greix té tendencia a acumular-se en l´abdomen)
- Ginecomàstia ( aument de les mames )
- Alteracions del son ( insomni, apneas del son)
- Mala circulació
- Dolors musculars
- Baixa autoestima, ira, ansietat, irrabilitat, depressió
- Ereccions dèbils
- Disminució del desig sexual, etc...

Aquestes caracteristiques són consecuència del desgast corporal, i és el resultat dels canvis en les funcions biològiques i fisiològiques de les cèl.lules i els teixits. 
Les alteracions sexuals és només un aspecte, en conjunt l´home sent que té una pèrdua de la seva potència sexual, masculinitat, capacitat laboral , seguritat en ell mateix i una baixa autoestima.
Els símptomes de la andropausa també s´associa amb els nivell d´estrés, una mala alimentació, poc exercici, i les toxines ambientals.
L´andropausa a diferencia de la menopausa, ha estat menys i mal diagnosticada, i com a consecuència poc tractada. En aquest cas, com en d´altres, la reflexologia pot ser molt útil. Amb la teràpia s´obté un benestar tant físic com psíquic i s´alleugereixen els símptomes ( el cansament, els dolors musculars, l´ansietat, etc...).